7

На посівах озимого ріпаку в теплі, сонячні дні фіксується вихід з місць зимівлі та пошкодження рослин капустяним стебловим і великим ріпаковим прихованохоботниками. Потрібно пам’ятати, що наявність личинок прихованохоботників на посівах ріпаку озимого навесні може призвести до втрати половини врожаю.


Капустяний стебловий прихованохоботник

Жуки живляться листками, прогризаючи в черешках і товстих жилках епідерміс, після чого виїдають м’якуш у вигляді невеликих камер, утворюються здуття – «бородавки». Личинка прогризає ходи по черешку листка в стебло, рухаючись по ньому вниз, іноді опускається до кореневої шийки. У пошкоджених рослин опадають листки, вони відстають у рості, погано розвиваються, стебла можуть ламатися, стручки передчасно світлішають і достигають. При сильному пошкодженні рослини гинуть. Економічний поріг шкодочинності (ЕПШ) складає 20 жуків упродовж трьох днів на одну чашку, або 2-4 жуки на 25 рослинах.

8

Великий ріпаковий прихованохоботник

Масовий літ розпочинається при температурі +9…+12°С. Через 12-14 днів після початку масового виходу з місць зимівлі самиця відкладає яйця у верхівки молодих пагонів ріпаку. У місцях проколів стебла утворюються темні плями зі світлою облямівкою. Личинки живлячись, проточують ходи всередині пагонів, внаслідок цього стебло розтріскується уздовж  і зигзагоподібно вигинається у вигляді літери S. Розвивається в одному поколінні. Поріг шкодочинності – 10 жуків на жовту пастку протягом 3 днів, або 2-4 жуки на 25 рослин.

У місця пошкодження проникає патогенна інфекція, спричинюючи ураження такими хворобами як фомоз, склеротиніоз, біла гниль, сіра гниль.

9Увага! Відчуваючи загрозу, жук спадає із рослини ріпаку, завмирає, тому його складно знайти на посівах. Для своєчасного виявлення та контролю прихованохоботників доцільно викори­стовувати жовті чашки-пастки.

Жовті чашки незамінні для контролю шкідників до періоду цвітіння. Чашки встановлюються вже при температурі ґрунту + 5ºС,  приблизно в ІІ-ІІІ декадах березня. Потрібно на полі встановлювати відразу по кілька чашок в залежності від розміру поля:

  • на полі 25-50 га – 1-2 шт.;
  • від 50 до 100 га – 2-3 шт.;
  • від 100 га і більше – 4 шт. (по одній з кожного краю поля).

У технології вирощування озимого ріпаку боротьба зі шкідниками – це робота на випередження. Важливо це зробити до початку яйцекладки! Захист посівів озимого ріпаку від шкідників необхідно проводити при перевищенні ЕПШ рекомендованими до застосування препаратами згідно «Переліку  пестицидів і агрохімікатів, дозволенних до використання в Україні».

Всі роботи з обмеження чисельності шкідливих організмів необхідно проводити при перевищенні ЕПШ, суворо дотримуючись правил техніки безпеки при роботі з пестицидами та агрохімікатами та лише дозволеними  препаратами згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів  дозволених до використання в Україні». До роботи допускаються лише ті особи, які пройшли навчання та мають допуск (посвідчення) на право роботи з пестицидами і агрохімікатами.