3

На посівах озимих зернових культур фіксується відновлення живлення личинок хлібного туруна. Зимують личинки ІІ-ІІІ віку в ґрунті на глибині 20-40 см. Живлення личинок навесні розпочинається при середньодобовій температурі повітря +7…+10 ˚С і триває 5-7 тижнів. Враховуючи віковий стан личинок (ІІ віку – 30%, ІІІ віку – 70%), слід очікувати їх активного живлення та пошкодження рослин.

Особливу увагу слід приділити посівам по стерньовим попередникам. Личинки туруна харчуються вночі листками рослини, втягують їх у ґрунт, залишаючи сплутані, пожовані жилки. Пошкоджені рослини нерідко гинуть. Заляльковування відбувається у південних районах наприкінці квітня – початку травня. Економічний поріг шкодочинності (ЕПШ) при весняному відростанні складає 3-4 екз. / 1 кв. м. При надпороговій чисельності необхідно провести захисний обробіток інсектицидами, що рекомендовані «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».


При дифузному заселенні шкідником невеликих площ (40-60 га) обприскування проводять по всьому полю. За осередкового характеру заселення посіву жужелицею достатньо обробити крайові смуги завширшки до 150 м по периметру поля, або вибірково в осередках підвищеної чисельності, обприскуючи й 4-6 м навколо самого осередку. Оскільки личинки туруна живляться у сутінки та вночі, обробки посівів в цей час доби (за відсутності роси) будуть більш ефективними.

У сонячні, безвітряні дні на озимих зернових культурах в крайових смугах посівів спостерігається літ злакових мух (чорна пшенична, шведська, гессенська). Інтенсивність льоту весняної генерації залежить від погодних умов (оптимальна температурі +18….+20 ˚С). В ІІІ декаді березня – на початку квітня очікується відкладання яєць шкідниками. Яйця самки відкладають за пазуху листків нерозкущених рослин та на бічні пагони слабко розкущених посівів озимих, а також за колеоптиле або піхву першого листка ярих. Розвиток яйця триває 2-8 діб. Розвиток личинки триває 20-30 діб, після чого вона утворює пупарій у поверхневому шарі ґрунту, зрідка – у пошкоджених стеблах. 

4

Гессенська муха

Злакові мухи найбільшої шкоди можуть завдати раннім посівам ярих колосових культур та пізнім, слабким і зрідженим посівам озимих зернових культур. Личинка проникає всередину пагону і робить спіралеподібний хід до конуса росту або зародка колосу, виїдаючи всі ніжні тканини. Внаслідок пошкоджень жовтіє і засихає центральний листок, пагін пригнічується та відмирає. У разі пошкодження ярих до початку кущіння зазвичай гине вся рослина. За посушливих погодних умов личинки злакових мух можуть пошкодити до 90% посівів пшениці.

5

У  фазу кущіння за наявності 30-50 мух на 100 помахів сачка або 6-10% пошкоджених стебел на початку масового льоту мух необхідно провести захист посівів рекомендованими інсектицидами з «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Всі роботи з обмеження чисельності шкідливих організмів необхідно проводити при перевищенні ЕПШ, суворо дотримуючись правил техніки безпеки при роботі з пестицидами та агрохімікатами та лише дозволеними  препаратами згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів  дозволених до використання в Україні». До роботи допускаються лише ті особи, які пройшли навчання та мають допуск (посвідчення) на право роботи з пестицидами і агрохімікатами.