09

У Головному управлінні пройшли навчання державних інспекторів ветеринарної медицини щодо проведення аудиту постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Points – аналіз ризиків і критичні точки контролю) (укр. – ХАСПП), під час здійснення заходів державного контролю на підприємствах харчової промисловості. У навчаннях взяли участь майже півсотні державних інспекторів.


ХАССП – це сучасний інструмент з контролю безпеки під час виробництва сільськогосподарської продукції, кормів для тварин та іншої харчової продукції. Система управління безпечністю харчових продуктів ХАССП заснована на визначенні можливих ризиків у процесі діяльності харчових підприємств і запобіганні цим ризикам до їх реальної появи.

В Україні під час здійснення процесів виробництва (виготовлення) харчової продукції, пов’язаних з вимогами безпечності такої продукції, виробники повинні розробляти, впроваджувати та підтримувати процедури, що ґрунтуються на принципах ХАССП. Сенс у впровадженні ХАССП полягає в тому, щоб виявити і взяти під системний контроль усі критичні контрольні точки підприємства, тобто ті етапи виробництва, на яких порушення технологічних і санітарних норм можуть призвести до непереборних наслідків для безпечності харчового продукту, що виготовляється.

11

Мета навчань – підвищення кваліфікації державних інспекторів та поглиблення їх обізнаності в нюансах функціонування системи НАССР в різних сферах харчової промисловості. Організатори навчань Алла Погорецька та Богдан Михайлов визнають, що в Головному управлінні працюють тільки професіонали з безпечності харчових продуктів, у яких великий досвід роботи. Але ХАССП – досить нова для України система, тому отримання відповідної підготовки, знань, навичок та підвищення професійної компетенції державних інспекторів ветеринарної медицини Головного управління, до функціональних обов’язків яких належить забезпечення державного контролю за впровадженням постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи, не буде зайвим. Адже інколи, на думку організаторів навчання, законодавство не дає вичерпних відповідей стосовно функціонування та впровадження ХАССП, їх можуть надати вони – консультанти з питань систем якості та харчової безпечності.

12

Під час навчань були розглянуті нормативні вимоги, основні міжнародні стандарти, питання структури системи менеджменту харчової безпеки, програми обов’язкових попередніх заходів при перевірках систем менеджменту, порядок перевірки правильної реалізації підготовчих та основних етапів методології ХАССП і перевірки впровадження розробленої системи, заснованої на принципах ХАССП.

13

За результатами навчань 47 фахівців Головного управління отримали сертифікати про проходження цільового навчання від Інституту післядипломної підготовки Національного університету харчових технологій Міністерства освіти і науки України.

10