02

Галовий кліщ фуксії (Aculops fuchsiae Keifer) – небезпечний карантинний організм. Походить з Південної Америки, а саме – з Бразилії. У 1981 році був знайдений в районі Сан-Франциско (США) та швидко поширився Каліфорнією. Цей карантинний шкідник відсутній в Україні. У 2002 році галовий кліщ був вперше знайдений в Європі, у Франції, на виставці квітів «Festival de Trevare» у Бретані на фуксії, що була привезена приватним колекціонером. У 2006 році про нього повідомлялося з Нормандських островів (Джерсі і Гернсі), а в 2007 році його знайдено на материковій частині Великобританії. Галовий кліщ визнано основним шкідником фуксії. Сильно заражені рослини непривабливі, утворення квітів часто пригнічується, тому не мають комерційної цінності.


Дорослі кліщі надзвичайно малі – завдовжки від 0,2 до 0,25 мм і завширшки від 0,055 до 0,060 мм. Як в більшості кліщів, тіло зазвичай від блідо-жовтого до білого кольору і має лише дві передні пари ніг. Через їх малі розміри кліщів дуже важко помітити в полі, і на наявність цього шкідника першими вказують симптоми рослини-господаря.

Тривалість життєвого циклу залежить від температури навколишнього середовища. Мінімальна температура для виживання становить +5⁰ С, але верхня межа температури невідома. Розвитку не сприяє надмірна спека. Повністю вичерпні параметри розвитку наразі невідомі, наведені нижче дані базуються на температурі +18⁰ С. Є чотири етапи життя: яйце, личинка, німфа, доросла особина. Самки кліща відкладають до 50 яєць за один раз. Вони вилуплюються протягом 4-7 днів. Життєвий цикл триває 21 день. Усі життєві стадії здатні зимувати в лусках бруньок рослин-господарів.

03

Пошкодження фуксії на зеленій стадії

Симптоми зараження розвиваються поступово, починаючи з помітного почервоніння листя, особливо на кінчиках пагонів. У міру розвитку інвазії харчова активність кліщів призвела до того, що листя та квіти сильно деформувалися або пошкоджувалися. Тканина листя спочатку блідо-зелена, але з віком стає червоною. Симптоми зараження найбільш сильно виражені на кінцевих пагонах і можуть призвести до пригнічення всього нового росту.

04

Заражені рослини

Методи контролю

  • Зберігати заражені рослини в прохолодному безвітряному місці та, якщо можливо, ізолювати їх від інших фуксій.
  • Дотримуватись гігієни: змінювати одяг, мити руки, чистити взуття та інструменти спиртом після контакту з ураженими рослинами.
  • Обрізати та видаляти усі заражені частини рослин і спалювати або знищувати їх. Не компостувати. Заражені рослини запечатати в пакет, а потім помістити його в інший пакет для утилізації побутових відходів.
  • Обприскувати решту рослин схваленим продуктом, наприклад інсектицидним милом.
  • Не відвідувати інших виробників фуксії та не обмінюватись рослинним матеріалом.
  • Намагатися тримати стійкі сорти фуксії на вулиці, холодна погода може знищити кліщів.

На забруднених територіях потрібно переважно використовувати види або сорти, які визнані стійкими до нападу галового кліща.