01

Чилійський жовтий чайний трипс (Scirtothrips dorsalis Hood.) – шкідник, який належить до списку А-1 «Карантинні організми, відсутні в Україні» Переліку регульованих шкідливих організмів і несе загрозу багатьом видам овочевих, плодових, квітково-декоративних культур.


Чилійський жовтий чайний трипс є вихідцем з тропічної Азії, але зараз він зустрічається в Австралії, Соломонових островах, Ізраїлі, Карибському регіоні, Північній та Південній Америці, Венесуелі, Колумбії. Нещодавно було оприлюднено інформацію щодо виявлення Чилійського жовтого чайного трипсу в Нідерландах та Іспанії.

Чилійський жовтий чайний трипс – поліфаг. Основні рослини-господарі: чай, стручковий перець, цитрофортунелла дрібноплідна, арахіс, манго, понцирус трилистий, виноград, полуниця, каучукове дерево, гевея бразильська, рицина звичайна, тамаринд індійський, а також види родів: цитрон, бавовник, фортунелла та родини ебенові, троянда, шипшина. Загалом Чилійський жовтий чайний трипс спостерігався на понад 100 видах рослин, приблизно в 40 ботанічних родинах.

02

Цей шкідник має швидкий життєвий цикл і може розвиватися від яйцеклітини до дорослої особини трохи менше двох тижнів при оптимальних погодних умовах. Харчується переважно на молодих листках, зав’язі та незрілих плодах.

На пошкоджених рослинах помітні сріблястий або бронзовий блиск на листках, недорозвиненість листків і верхівкових пагонів, вкритих рубцями. Плоди на таких рослинах деформовані. Пошкоджені плоди і листки передчасно старіють та осипаються.

03

Пошкодження троянди чилійським жовтим чайним трипс трипсом

В Україну чилійський жовтий чайний трипс може потрапити з садивним матеріалом рослин-живителів у бруньках, листках або молодих плодах, а також зі зрізаними квітами, гілками. Крім того, поширення шкідника можливе із партіями плодів рослин-господарів. У випадку потрапляння цього шкідника до вітчизняних тепличних господарств чи приватних теплиць, він може акліматизуватись та завдавати значних економічних збитків виробникам ягід, квітково-декоративних та овочевих культур. У разі виявлення шкідника вантаж підлягає поверненню, знезараженню, або знищенню. 

04