Бура гниль картоплі
Одне з найбезпечніших захворювань картоплі – бура гниль. Її збудник – бактерія Ralstonia solanacearum є карантинним об'єктом на всій території України. Розвиваючись він призводить до різкого зниження польової схожості бульб, їх значного відставання у рості, зменшення кількості стебел у кущі, падіння врожайності, загнивання і загибелі овочів в полі чи при зберіганні.
Основним джерелом бурої бактеріальної гнилі є заражений ґрунт, в якому збудник може зберігатися тривалий час.
У бульби нового врожаю бактерія проникає через пошкодження на коренях і стеблах, а також через продихи. Поширенню хвороби на ділянці сприяють комахи та нематоди. Захворювання особливо інтенсивно розвивається в умовах підвищеної вологості ґрунту. Проникнувши в надземні частини рослини, бактерії швидко розмножуються, потрапляють у судини і заповнюють їх бурою слизистою масою.
Перші симптоми захворювання – в'янення листя на кінцях гілок, що з часом набуває палево-зеленого або бронзового відтінку, які згодом скручуються і відмирають. На уражених пагонах помітні потемніння провідних пучків на зрізі, ближче до рівня землі.
На початковому етапі захворювання із пошкоджених місць виділяється клейка біла слизиста речовина. Під час зберігання уражені бульби згнивають і виділяють неприємний запах.
Щоб запобігти розповсюдженню бурої гнилі, необхідно дотримуватись таких правил:
- не саджати картоплю на уражених ґрунтах;
- насіннєві бульби мають бути здоровими, при їх розрізанні ніж потрібно стерилізувати;
- перед посадкою обов'язкова обробка протруйниками;
- прополювання бур'янів;
- знищення бадилля перед збиранням;
- дотримання сівозміни.
Кращі попередники під культуру – пшениця, багаторічні трави, зернобобові, вико-вісяна суміш, буряк. Не варто саджати картоплю на ділянках, де росли капуста, морква, томати, цибуля. Викопану картоплю рекомендується просушувати.