Фузаріоз часнику
Фузаріоз часнику, або гниль денця – одна з найнебезпечніших хвороб, що вражає і часник, і цибулю. Найчастіше вона проявляється в умовах клімату зі спекотним літом і теплою, м’якою зимою. У таких районах втрати врожаю цибулевих культур через фузаріоз можуть досягати 70%. Ускладнюється ситуація тим, що вражати часник можуть не один або два, а вісім збудників групи Fusarium, у кожного з яких свій ступінь активності, що залежить від хіміко-кліматичних умов.
Зараження відбувається через ґрунт, поливну воду, рослинні залишки торішнього врожаю, хворий посадковий матеріал – саме тому при сортуванні рекомендують бракувати часточки з ушкодженнями. Захворіти на фузаріоз часник може як у період вегетації, так і під час зберігання при температурі від +13… +30 ºC в умовах підвищеної вологості. Оптимальна температура для розвитку інфекції +22-23 ºC.
На зубках часнику хвороба проявляється у вигляді некротичних плям, спочатку у вигляді крапок або виразок невеликого розміру, потім під час зберігання грибниця розростається, плями збільшуються і поширюється гниль на весь зубок. В прикореневій частині несправжнього стебла виявляються поверхневі світло-жовті або бурі плями, на яких у вологу погоду в основі листкових піхв з’являється біло-рожевий або червонуватий наліт – конідіальне спороношення збудників хвороби.
Найбільш інтенсивно коренева система уражується за надмірної вологості ґрунту або її різких коливаннях. Більш інтенсивний розвиток хвороби спостерігається в роки, коли дозрівання часнику відбувається за високої температури ґрунту.
Розвитку хвороби сприяє наявність механічних пошкоджень на цибулинах, спричинених ґрунтовими комахами, робочими органами машин під час догляду за рослинами. За теплої вологої погоди в період визрівання цибулин інтенсивність ураження рослин зростає. Існує прямий зв’язок між кількістю нематод у ґрунті і ступенем розвитку фузаріозної гнилі часнику.
Шкідливість хвороби проявляється в різкому зниженні врожайності рослин і погіршенні якості продукції. Кількість уражених рослин може досягати 70%, що викликає в період зберігання втрати врожаю в розмірі 20-50%.
Стійкість часнику до фузаріозної гнилі зумовлена вмістом біологічно активної речовини – алліцину в ефірній олії, яка утворюється при ураженні тканин цибулини. Дослідженнями доведено, що існує пряма позитивна кореляція між ступенем ураження сортів часнику озимого і рівнем вмісту в зубках алліцину. Чим більше є концентрація алліцину в ефірній олії, тим вище стійкість сорту до фузаріозної гнилі.
Захисні заходи проти поширення хвороби:
- вирощування стійких сортів,
- дотримання сівозміни,
- використання здорового насіннєвого матеріалу,
- протруєння посадкового матеріалу,
- збалансоване живлення рослин,
- правильний режим зрошення,
- своєчасне збирання врожаю.